silestone-snowy-Ibiza-köksö-med-kvarts-sittplatser

Benkeplater i kvarts: 8 viktigste spørsmål

Når man innreder et kjøkken, skal man velge både møbler og tekniske innretninger, men et av de viktigste spørsmålene er hvilken benkeplate man vil ha. Det er jo den som blir mest brukt på kjøkkenet. Selv om det finnes ulike løsninger i ulike prisklasser, foretrekker folk  i økende grad slitesterke og iøynefallende benkeplater i stein på kjøkken. Benkeplater i kvarts som er dekorative og imiterer naturstein, er spesielt populære.

naturlig-kvarts

1. Hva er kvarts?

I naturen er kvarts et vanlig mineral i jordskorpen og er en del av flere bergarter. Eksempler på bergarter med høyt innhold av kvarts er granitt, gneis, kvartsitt og sandstein. Kvarts karakteriseres av høy motstand mot kjemisk nedbrytning. Kvarts er også et veldig hardt mineral, noe som gjør den til et nesten uslitelig materiale.

2. Hva er kvartsstein?

Kvartsstein er et industrielt produsert materiale som består av naturlige kvartspartikler (93%), samt bindemidler og fargestoffer (7 %). På folkemunne blir kvartssteinen også kalt for kunststein og komposittstein, og som navnet tilsier, er den menneskeskapt. Til tross for sin industrielle produksjonsmåte har den beholdt alle de gode egenskapene til naturlig kvarts som varmebestandighet, holdbarhet og svært lav porøsitet. Benkeplater i kvartsstein ser også ut som ekte stein, men de er mye lettere å vedlikeholde enn alternativene i naturstein.

3. Hvor er benkeplater i kvarts best egnet?

Benkeplater i kvarts passer til all slags interiører, for eksempel på kjøkkenet eller badet, men de er iøynefallende effektfulle som interiørelementer, også som en bordplate eller på veggen. Benkeplater i kvarts egner seg imidlertid ikke for utendørs forhold, da direkte sollys kan gjøre steinen mindre glansløs med årene.

4. Hva er fordeler og ulemper med benkeplate i kvarts?

Benkeplater i kvarts er usedvanlig harde. I følge Mohs skala har kvarts en hardhet på 7, mot 10 for diamanter. Dette er grunnen til at benkeplater i kvarts er ekstremt motstandsdyktige mot støt og riper. For eksempel kan du kutte kjøtt med et rolig hjerte på benkeplaten, men et veldig kraftig slag med en knivspiss eller en tung metallgjenstand kan derimot skade overflaten. Det er imidlertid alltid tryggest å bruke et skjærebrett.

Det er imidlertid verdt å huske at benkeplater i kvarts ikke tåler veldig høy varme. Du kan sette en varm gryte på benkeplaten i kort tid, men det er alltid tryggest å bruke et gryteunderlag fordi kvarts kan sprekke som følge av termisk sjokk. I tillegg kan varmen føre til at harpiksen i kvartssteinen smelter og ødelegger arbeidsflatens utseende. Benkeplaten kan være spesielt følsom i skjørere områder som kanter og hull.

I tillegg til hardheten er kvarts et veldig godt valg for kjøkkenbenkeplater fordi, i motsetning til naturstein, er absorpsjonsevnen nesten minimert. Hvis man for eksempel ved porøse benkeplater i marmor må være veldig forsiktige med rødvin, kaffe, te, oljer og sure frukter, er benkeplater i kvarts flekkbestandige og kun vann og vanlig såpe er tilstrekkelig for daglig vedlikehold.

Benkeplater i kvarts er populære blant hjemmedekoratører fordi kvarts er dekorativt og du kan velge mellom en lang rekke farger og mønstre. Det finnes et særlig stort utvalg av lysere toner. Benkeplater i kvartsfår også ros for sin uendrete og jevne farge.

5. Hvorfor kvarts, men ikke granitt?

Egenskapene til kvarts og granitt er nesten identiske. Men siden granitt er en naturstein, er porøsiteten litt høyere, noe som igjen gjør den mer utsatt for flekker. Også når det gjelder motstandsevne, er industrielt laget kvartsstein litt bedre enn granitt. I tillegg er fargene til kvartssteinen jevnere og det er ingen naturlige anomalier som med granitt. Det er derimot mange som liker akkurat den type naturlig og autentisk utseende.

Hvis du ikke har noen spesifikke ønsker når det gjelder materiale, farge og mønster, kan valg av benkeplate til kjøkkenet være ganske komplisert og tidkrevende.

 

6. Hvor mye koster benkeplater i kvarts?

Det er vanskelig å sette en konkret prislapp på benkeplater i både kvarts og andre stein. Hvis du finner kvadratmetetprisen på steinen på nettet, kan du godt legge til halvparten til det. Prisen på råstoffet er ca 50 % av sluttprisen, den andre delen er for behandling, oppmåling og montering. Det er imidlertid en lønnsom investering, for hvis benkeplaten i stein er riktig vedlikeholdt, vil den vare i flere tiår.

 

7. Hvordan å vedlikeholde en benkeplate i kvarts?

Benkeplater i kvarts er veldig enkle å vedlikeholde og de polerte overflatene krever ingen spesiell impregnering. Hvis overflaten blir skitten, er det lurt å rengjøre den umiddelbart med en klut slik at flekken ikke kan tørke ut eller trekkes inn i steinen.

Til daglig vedlikehold er det best å bruke en fuktig (mikrofiber)klut, varmt vann og eventuelt et vaskemiddel med nøytral pH. For å fjerne gjenstridige flekker, kan man gjerne ha spesielle midler for kvartsstein tilgjengelig hjemme. Svært sure og blekende midler bør unngås, og kvarts er følsomt for abrasive materialer. Etter bruk av spesielle midler vask benkeplaten en gang til med vann og vaskemiddel.

8. Hva skal man tenke på ved montering av benkeplaten?

For å lage en benkeplate skjæres kvartsen i riktig størrelse og kantene og overflaten behandles. Det er mest fornuftig å bestille både materiell, behandling, oppmåling og montering fra ett sted, for da kan man være sikker på at monteringen av benkeplaten går som planlagt.

Trenger du en vedlikeholdsfri og motstandsdyktig benkeplate i stein, er kvarts et veldig godt valg!

Sjekk utvalget vårt!

benkeplater i kvarts

Interessert i benkeplater i kvarts?

Kontakt oss og vi finner vi en løsning som passer deg!

Be om et tilbud

28.02.2022