Kjøkken benkeplate i Silk B Abijardado

Hvordan velge riktig vask til en benkeplate i stein?

Har du vært i en situasjon der du må velge vask, men synes det er vanskelig å ta det riktige valget? Det er mye som må tas hensyn til, for eksempel materiale, dimensjoner og monteringstype. Selv om det kan virke ganske vanskelig å velge riktig kjøkkenvask, finner du mye nyttig informasjon og får svar på spørsmålene dine i denne bloggartikkelen.

La oss se nærmere på materialvalget for kjøkkenvask

Diastones samarbeidspartnere har vasker i ulike materialer – rustfritt stål, silgranit (kunstig granitt) og keramikk. Hvert materiale har sine egne unike fordeler. En av hovedfaktorene ved valg av vask er pris, men det er også verdt å merke seg at selve materialet i stor grad bestemmer holdbarheten til vasken.

Rustfritt stål

Vasken i stål er en klassiker. Vedlikehold av ståloverflater er kanskje ikke så lett, men stålbearbeiding er avansert i dag. For eksempel bruker den tyske produsenten Durinox TM-behandlet rustfritt materiale til å lage Blanco-vasker. Materialet har en høyere overflatetetthet enn vanlig. Resultatet er et sterkt stål som er lettere å rengjøre.

Silgranit

Silgranit vasker har en veldig lang levetid og tåler 20 års intensiv bruk. Det steinlignende materialet (består av 80% granittbiter og 20% akrylharpiks) har en fin tekstur og er ikke porøs. Dette garanterer  høye hygienekrav siden veksten av bakterier reduseres. Silgranit vasker tåler opptil 280 °C  og er ekstremt motstandsdyktige mot kjemikalier.

Ripemerker fra kniver og tunge gryter, kokende vann, varme panner og stekebrett rett fra ovnen — det er ikke noe problem for silgranit vasken. Fordelen med silgranit vasker er også deres brede fargespekter, som lar deg bruke  et spennende utvalg av farger på kjøkkenet.

Keramikk

Keramikk er hardere enn metall, ripebestandig og ekstremt hygienisk. For eksempel vil en hvit keramikkvask ikke bli misfarget, men beholde sin glans og farge for evig. Overflaten på den hvite keramikken er lett å rengjøre – alt som samler seg på overflaten kan fjernes med rengjøringsmiddel.

Hvilke dimensjoner vil passe til  benkeplaten?

Størrelsen er viktig når du skal velge en vask. Hvis du vil bytte ut bare vasken, er det verdt å notere seg dimensjonene på den forrige vasken for at den skal passe til den eksisterende benkeplaten.

Bredden på skapet som skal være under vasken er også viktig. Hver produsent spesifiserer minimumbredden på underskapet til vasken som hjelper til med å finne en passende vask til kjøkkenet. Vasken med én kum passer til vanlige hjem siden  den skaper en perfekte balanse mellom funksjonalitet og plasseffektivitet.

Hvis dere har et stort kjøkken og matlaging er noe dere bruker mye tid på, så er det kanskje mest praktisk å velge en vask med to kummer. Vasker med 3 kummer passer til storkjøkken. Det finnes  modeller av vasker med kun en kum og kummer der det er ekstra overflate enten på høyre eller venstre side.

Dybden på kjøkkenvasker er vanligvis 17-25 cm. Dypere vasker gir mer plass til vask av ting som for eksempel høyre gryter, ovnsplater og vaser.

Hva du kan  gjøre selv før oppmåleren kommer for å måle opp kjøkkenet, les her.

Ulike installasjonsmetoder

I tillegg til materiale og størrelse  finnes det også ulike metoder for montering av kjøkkenvask. Vaskene kan overmonteres, undermonteres, under-opp monteres eller planlimes.

Overmonterte-vasker

Overmonterte

Overmonterte vasker plasseres på en benkeplate og brukes vanligvis for laminat- eller trebenker. Rask og enkel montering er en fordel, i tillegg til lav pris.

 

Planlimte-vasker

Planlimte

Planlimte vasker plasseres i flukt med benkeplaten. Kanten på vasken freses inn i benkeplaten slik at vasken er i plan med benkeplaten. Forutsetningen for en slik løsning er at vasken er av høy kvalitet. Kanten må være tynn nok og kan ikke være ujevn (bølgete). Planmonterte vasker er en stilig løsning, men det må tas i betraktning at i løpet av årene krever vasken vedlikehold siden silikonlisten som brukes for å montere vasken kan bli skitten og kan trenge mer rengjøring eller kanskje fornyelse etter en stund.

 

Undermonterte-vasker

Undermonterte

Undermonterte vasker freses opp under benkeplaten. Det lages en utskjæring i benkeplaten, deretter poleres kantene og vasken monteres. Hele tverrsnittet av steinen kan ses i åpningen på vasken. Resultatet er fint og praktisk og hvis man søler noe på benkeplaten, kan det strtykes rett i vasken. Vaskene montert på denne måten passer perfekt til benkeplater i stein og er nesten vedlikeholdsfrie.

 

Under-opp-monterte-vasker

Under-opp monterte

Under-opp monterte vasker monteres nesten slik som undermonterte vasker. Vasken freses opp i benkeplaten fra undersiden og plasseres slik at en del av benkeplaten blir synlig over vasken. Sluttresultatet er elegant hvis man velger en vask som likner på benkeplaten. Hvis man ønsker at sluttresultatet skal bli enda mer stilig, anbefaler vi å bestille avrenningsriller i tillegg.

GODT TIPS: Før du bestiller en benkeplate, bør du allerede ha bestemt deg hvilken type vask du foretrekker, slik at oppmålere kan markere en passende utskjæring på produksjonstegningen.

Hvordan kan jeg vedlikeholde vasken på en best mulig måte?

Med riktig vedlikehold sikrer du holdbarheten og et pent utseende på vasken i mange år. Sammenliknet med vasker i rustritt stål er vedlikehold av vasker i granitt mer komplisert, men likevel ganske enkelt. Kaffe- og teflekker kan enkelt fjernes med oppvaskmiddel. For litt vanskeligere flekker kan man bruke samme tabletter som man bruker i oppvaskmaskinen. Fyll vasken med vann og kast en oppvaskmaskintablett oppi. La den står slik i 12 timer og rens deretter med vann og med en myk klut.

Slipemidler, pulver, blekemidler og rørvask bør unngås. Unngå også ammoniakk- og natriumhydroksidoppløsninger.

GODT TIPS: Hvis et eget rengjøringsmiddel ikke er tilgjengelig umiddelbart, vil natron og eddik også gjøre en god jobb. Eddik fjerner lett vannflekker, og overflaten kan skinne vakkert med brusevann.

Når det gjelder vasker i rustfritt stål, må det tas i betraktning at det er et materiale der feil valg av svamp kan skade overflaten til vasken. Riper på vasken kommer lett ved bruk av skuresvamp. Til rengjøring er selv de vanligste rengjøringsmidlene nok til å få overflaten til å skinne igjen. Regelmessig rengjøring er viktig slik at du unngår inntørkede flekker. Disse kan være vanskeligere å fjerne. Vedlikehold av den keramiske vasken er veldig enkelt. For enkel og effektiv rengjøring er det nok med å bruke en fuktig klut med en liten mengde mild flytende såpe.

GODT TIPS: I sjeldne tilfeller kan gafler og kniver eller andre metallgjenstander som ligger på den keramiske overflaten etterlate flekker. For å fjerne denne typen flekker, bruk gjerne rengjøringsmiddel som er ment for bruk på koketopper laget av glass og keramikk.

Oppsummert bør du ta hensyn til følgende ved valg av vask

  1. Med tanke på kjøkkendesign, velg en vask laget av et passende materiale (de vanligste materialene er rustfritt stål silgranit og keramikk).
  1. Når du besemmer størrelsen på kjøkkenvasken, er bredden på det nedre skapet viktig. Det avgjør om vasken vil passe til skapet. Vasker med én eller to kummer passer til hjemmekjøkkenet.
  2. Det er totalt 4 forskjellige måter å montere vasker på.
  3. Vasken må rengjøres regelmessig. Da forlenger du holdbarheten på kjøkkenvasken. Vanlig oppvaskmiddel er som regel egnet til  fjerning av flekker, og natron og eddik er også til hjelp. Vanlig mild flytende såpe er egnet til  rengjøring av en keramisk vask.

Hvis du har bestemt deg for hvilken vask du ønsker å bruke på kjøkkenet ditt, sjekk ut vårt utvalg.

Se vasker

 

Hvis du allerede vet hvilken vask du ønsker så ta kontakt med oss!

Be om tilbud

12.10.2021