marmor-verde-guatemala-banheira-hotel-cafe-royal-paris

Hvilken benkeplate skal man velge på badet?

Du har sikkert lurt på hvilken benkeplate som er den beste løsningen på badet? La oss ta en titt på forskjellige materialer, og du vil definitivt finne svar på spørsmålet ditt.

Så hvor skal du begynne hvis du har lyst til å redesigne eller pusse opp badet ditt? Det er mange viktige aspekter å ta i betraktning for at en baderomsoppussing skal bli vellykket og utført med god kvalitet. Først skal man gjøre målinger for å finne ut det nøyaktige totalarealet til badet. Hånd i hånd med planlegging av å endre eller beholde plasseringen av rør og elektriske ledninger, kan man gjøre nøye målinger av de eventuelle dimensjonene til de nye møblene og benkeplaten på badet. Badet skiller seg imidlertid fra andre rom med sitt høyere luftfuktighetsnivå.

Benkeplate i stein på badet ditt

Selv om det kan være fristende å velge benkeplate i stein på badet nettopp på grunn av utseende, er det kanskje det viktigste å ta i betraktning kvaliteten og holdbarheten til materialet. Mange forskjellige materialer kan brukes som benkeplate på badet, som MDF-møbelplate og tre. Når du skal sammenlikne forskjellige benkeplate-materialer, er det lettest å se på vannbestandighet, dvs. materialets porøsitet, slitestyrke og overflatebehandling. Det anbefales ikke å bruke læraktige og teksturerte overflater på badet. En fuktbestandig benkeplate i stein er et trygt valg, som har mindre absorpsjonsevne sammenlignet med andre materialer, men et større utvalg av vakre farger og mønstre.

På badet brukes stein først og fremst på horisontale overflater, baderomsmøbler laget helt av stein er ennå ikke særlig utbredt i Norden. Servantskapene kan ha en benkeplate eller en nedfelt servant som utgjør en integrert del av benkeplaten. Denne løsningen er alltid mer fuktbestandig, da det ikke er så mange skjøter der vannet kunne trenge inn. Den enhetlige benkeplaten blir laget etter de nøyaktige dimensjonene til badet og skal i utgangspunktet vare evig. Hvis det oppstår noen riper i løpet av årene som følge av bruk, kan de fjernes ved polering. Benkeplaten med toppmontert servant kan imidlertid være mer unik og stilig.

NB! – Til sammenligning er det verdt å merke seg at når det gjerder billigere møbler, er selve benkeplaten fuktbestandig, mens møblene ellers er ofte laget av det billigste materialet som  ikke er vannbestandig. Overflaten til servanten i kunststein passer godt sammen med møbler i høytrykkslaminat. Pass på at møbler er fuktbestandige i sin helhet.

For ikke å gjøre alt enda mer komplisert, skal vi nå se på porøsiteten til ulike benkeplater i stein, dvs. hvor fuktbestandige de vanligste benkeplatene i stein er. Ulike flekker, inkludert vannflekker, kan absorberes i mer porøse materialer og gjøre dem stygge hvis benkeplaten ikke blir ordentlig vedlikeholdt.

Benkeplate i kvarts bad

Kvarts er et kunstig materiale og benkeplatene laget av den er av konstruert stein bestående av malt kvarts, harpiks og polymerer for å lage et meget sterkt materiale. Dens slitestyrke og fuktbestandighet bidrar til å opprettholde det vakre utseendet, noe som gjør den til en god langsiktig investering i ethvert rom, inkludert badet. Absorpsjonsevnen til kvarts er kunstig minimert og den er veldig enkelt å vedlikeholde. Takket være det er kvarts også perfekt for bruk i dusjhjørner. Ikke-porøsiteten til benkeplaten i kvarts hindrer også vekst av bakterier og gjør den mer hygienisk.

Fordeler ved benkeplate i kvarts:

  • stort fargeutvalg
  • dekorativ
  • mønster og farge mindre varierende

Sammenlignet med granitt og marmor er kvarts et godt alternativ til marmor, da det ikke er noen naturlige defekter og det er mulig å bestille en servant av samme materiale.

Keramisk benkeplate bad

Det andre kunstige materialet er keramikk, men i motsetning til kvarts er den keramiske overflaten 100 % naturlig. Keramikk er et godt alternativ til for eksempel marmor og andre natursteiner. Overflaten er laget av en høyvarmebehandlet keramisk flis, som kuttes i passende størrelse og kantene og overflaten behandles. Keramiske benkeplater krever ikke impregnering da de er ikke-absorberende.

Fordeler ved keramisk benkeplate:

  • dekorativ
  • stort utvalg av farger og mønstre
  • tavler har identisk mønster
  • materialet er veldig lite absorberende

Benkeplate i granitt på badet

På grunn av sin naturlige opprinnelse har granitt en unik farge, fargetonen og mønsteret til hver stein er unik. Selv om lys granitt er noe mer absorberende enn mørk granitt, er begge to egnet  for bruk på badet. Lyse granittflater bør absolutt behandles en gang i året, mørke overflater etter 1-2 år. Passende midler tilgjengelige både hos Diastone og i dagligvarebutikkene. Avhengig av bruksgrad og granittype, anbefaler vi behandling med impregneringsmiddel spesialdesignet for naturstein inntil et par år.

Fordeler ved benkeplater i granitt:

  • meget dekorativ
  • unikt utseende
  • motstandsdyktig mot flekker

Å den annen side kan det være naturlige mikrosprekker i granitten.

Benkeplate i marmor på badet

Marmor er en naturlig, vakker naturstein med unikt mønster og porøs tekstur. Som benkeplatemateriale er det svært luksuriøst og dekorativt, men mykere og mer porøs enn for eksempel granitt. Avhengig av bruksgrad og type marmor anbefaler vi behandling minst en gang i året med et impregneringsmiddel ment for marmor.

NB! – Benkeplater i kvarts, keramikk, granitt eller marmor og sidepaneler på badet er i prinsippen livslange og enkle å vedlikeholde, siden uttørkede vannflekker nesten ikke synes. Derfor er stein også godt egnet for bruk ved siden av et innebygd badekar. Et badekar omgitt av kvarts eller marmor gir et spesielt luksuriøst inntrykk!

Tatt alt i betraktning kan man si at benkeplate i stein den beste løsningen for badet ditt. Siden badet er et våtere rom enn andre rom i hjemmet, er det ikke så lurt å ta et valg kun basert på steinens skjønnhet. Når det gjelder badet, er det viktig å vurdere kvaliteten på steinen med tanke på porøsiteten til steinen og absorpsjonsevnen som følger av det. Med riktig vedlikehold vil både steinmøblene og benkeplaten på badet ditt vare i mange år. I utgangspunktet er steinene som er oppført i artikkelen alle fuktbestandige når brukt som benkeplate, men det er fortsatt små variasjoner. Forhåpentligvis har du fått flere ideer om hvilken fuktbestandig benkeplate i stein du vil velge for badet ditt.

Benkeplate bidrar til å opprettholde badet!

Sjekk utvalget vårt!

 Benkeplater i stein

 

Hvis du allerede vet hvilket materiale du vil bruke

Kontakt oss!

Be om et tilbud

25.05.2022