Hvilken benkeplate skal man velge?

Hvis du ikke har noen ide om hvilken materialtype, farge og mønster du vil ha, kan det være ganske frustrerende å skulle velge ut kjøkkenbord. Vi tilbyr et bredt utvalg av ulike materialer og mange forskjellige mønstre.

Mens valg av mønster og farge er subjektive og personlige valg, er valget av materiale avhengig av ren fysikk. Denne veiledningen forklarer ulike egenskaper til forskjellige materialtyper og deres egnethet til kjøkken, gulv, bad og fasader.

Ikke alle materialer er skapt like!

Bordplater kan variere mye på grunn av sine egenskaper. Noen materialer er mer porøse eller absorberende (marmor) og andre er mer stive (keramikk). De respektive egenskapene til et materiale for en benkeplate bestemmer hvor materialtypen skal brukes.

En benkeplate på kjøkkenet er et sted for matlaging. Dette betyr at det er utsatt for ulike stoffer, som vann, salt, mineraler, syrer og andre stoffer som kan påføre den flekker. Hvis benkeplaten ikke er ordentlig vedlikeholdt og består av et porøst materiale, kan flekker absorbere inn i materialet. De mest absorberende materialene er marmor og lys granitt.

Egenskaper til ulike materialtyper

Følgende tabell gir en forenklet oversikt over grunnleggende egenskaper til materialer. Når du er i ferd med å velge stein for kjøkken, bad, gulv eller fasade, er det godt å kunne bruke tabellen som en guide.

Mørk granitt Lys granitt Kvarts Keramikk Marmor
Hardhet / stivhet 7 6 6-7 8 4-6
Resistens mot flekker Svært
god
God Svært god Svært god Lite god
Motstands-dyktig
mot riper
Svært
god
Svært god Svært god Utmerket Lav
Motstands-dyktig mot varme Svært
god
Svært god God Utmerket God
Absorbering Lav absorps-jonsevne Absorb-erende SværtLav absorps-jonsevne Svært lav absorps-jonsevne Absorb-erende
Porøsitet (%) 0-0.2 0.2-0.5 0.01 0.01 0.3-0.5

 

Videre ser vi nærmere på ulike steinmaterialer og sammenligner deres fordeler og ulemper. Som produsent er det vår plikt å belyse materialets svakheter, ikke bare dets styrker.

Granitt – mørke og lyse granittyper har forskjellige egenskaper

Fordeler: Dekorativ, varmebestandig, mønstret og med skygge variasjoner.
Ulemper: Lys granitt er noe mer absorberende enn mørk granitt.
Passer til bruk: i kjøkken og bad, på fasader og gulv

Granitt er en vulkansk stein dannet av avkjølt magma. På grunn av sin naturlige opprinnelse,

har granitt unik farge, og alle skygger og mønstre i hver formasjon finnes bare i en utgave. Selv om lys granitt er litt mer absorberende enn mørk granitt, er begge egnet for bruk hvor som helst i husholdningen – i kjøkken og bad, på fasader og på gulv.

På grunn av sin vulkanske opprinnelse er den ekstremt motstandsdyktig mot høye temperaturer. Fordi den har god motstand mot varme og kulde, er granitt et perfekt materiale for kjøkken – du kan plassere varme panner, kasseroller og bestikk rett på bordplaten!

En benkeplate av granitt er lett å rengjøre. Generelt er det tilstrekkelig å tørke den ren med en fuktig klut. Men når det gjelder lys granitt, bør marmorrengjøringsprodukter benyttes en eller to ganger i året. Polering med et rent, tørt håndkle gir de beste resultatene i den daglige rengjøringen.

Se våre produkter av granitt

 

Marmor – super dekorativt men et absorberende materiale

Fordeler: super dekorative, med et unikt mønster; mønster og skygge varierer.
Ulemper: absorberer væsker lett, får lett riper og misfarginger, olje og fett etterlater flekker; mønster og skygge varierer; du må ta hensyn til naturlige feil i materialet
Passer til bruk: perfekt på bad og fasader, mindre egnet for kjøkken
Ikke anbefalt for bruk: i kjøkken under intensiv bruk

For de som elsker naturlig hvit stein, er det ikke mange alternativer utenom marmor. Naturlig marmor er uansett mer egnet til bruk på bad og på fasader.

En benkeplate av marmor krever må behandles med stor forsiktighet og omfattende omsorg. Ettersom marmor er mykere og mer porøs enn granitt, får den lett riper og flekker. Spesiell forsiktighet kreves ved håndtering av stoffer som f.eks. rødvin, kaffe, te, oljer og juice. For å unngå at væsker absorberes av marmor, bruk alltid underlag når du plasserer kopper og glass på benken. Også direkte kontakt med syrlig frukt kan skade marmorens overflate / farge.

Med god behandling kan marmor forbli vakker i mange år, selv på kjøkkenet. Syreholdige produkter bør unngås i daglig rengjøring av marmor.

Se våre produkter av marmor

 

Komposittstein – tåler ikke plutselig varme

Fordeler: Et bredt utvalg av farger, er dekorative, mønster og skygger varierer mindre enn i granitt og marmor; et godt alternativ til marmor fordi det ikke har noen naturlige feil; Du kan bestille en vask med ensartet utseende.
Ulemper: tåler ikke sterk varme eller direkte UV-lys
Egnet til bruk: i kjøkken og bad, på gulv
Ikke anbefalt til bruk: på fasader

Kvarts er et industrielt fremstilt materiale, hvis absorpsjon reduseres til et minimum.  En av de viktigste fordelene ved kvarts er dens ensartede struktur og brede utvalg av farger som gir mulighet for et personlig kjøkkendesign.

Kvarts tåler ikke høy varme, så det anbefales sterkt å bruke egnet gryteunderlag for plassering av varme kjeler og panner. Men generelt er kvarts benkeplater enkle å vedlikeholde. Ved bruk innendørs, krever ikke polerte overflater spesiell impregnering. For å rengjøre kvartsoverflater, bruk varmt vann og såpe; for å polere, er et rent, tørt håndkle det beste.

Se våre produkter av kvarts

 

Keramiske benkeplater – motstandsdyktig mot varme og riper

Fordeler: Dekorativ, motstandsdyktig mot vær, plater har et identisk mønster; et godt alternativ til marmor fordi det ikke har noen naturlige skjønnhetsfeil. Tåler høye temperaturer.
Ulemper: veldig stiv, tåler ikke direkte fysisk påvirkning
Passer til bruk: i kjøkken og bad, på fasader og gulv

Keramikk er et industrielt fremstilt materiale som består av naturlige komponenter. Keramiske benkeplater er eksepsjonelt motstandsdyktig mot riper samt varme- og væskeskader, så de krever minimalt vedlikehold. Høy stivhet er den eneste ulempen med keramiske materialer. Utsettes keramisk materiale for sterk og direkte fysisk påvirkning kan det knekke. Derfor anbefales det ikke å bruke keramikk på steder der svært tunge gjenstander må plasseres.

Se våre keramiske produkter

Til sist, når du skal velge en benkeplate, tenk på din daglige erfaring med hvordan du benytter ditt kjøkken, bad, etc. Hvis du lager mye mat på kjøkkenet, der du bruker stoffer som lett kan lage flekker, er naturlig marmor absolutt ikke det beste alternativet. Hvert materiale har sine fordeler og ulemper. Bruk denne artikkelen og disse linkene til våre materialer som en guide for å finne løsningen som passer best for deg. Vi anbefaler også å kontakte vårt erfarne salgsteam, som alltid kan gi deg de beste råd!

Ikke nøl med å be om et gratis tilbud på dine foretrukne materialer!

Be om tilbud

 

01.02.2018