selene-super-blanco-gris-pulido-honed--moon-gris-abujardo-bakveggen-til-kjøkkenet

Hvordan å velge den perfekte veggplate til kjøkken?

Når man planlegger oppussing av kjøkkenet, tenker man først og fremst på funksjonelle kjøkkenmøbler, pålitelige tekniske innretninger og slitesterke og vakre overflater, men veggplate på kjøkkenet blir som regel ufortjent oversett i starten. Det er veldig praktisk med et veggpanel på kjøkkenet og panelet beskytter veggene mot å bli skitne, men det er også prikken over i-en når det gjelder kjøkkendesign, noe som forbinder kjøkkenet til helhet. Vi skal se nærmere på hvordan og hva slags bakvegg å velge på kjøkkenet.

Det vanligste valget er utvilsomt små keramiske fliser

små-keramiske-fliser

Det man møter oftest på kjøkkenet, er små keramiske fliser. Fordelene ved keramiske fliser er gunstig pris og stort utvalg. Det finnes så mange forskjellige fliser at bare fantasien setter stopper.

Når du bestemmer deg for keramiske fliser, er det viktigst å tenke på fugene. Tilbringer du mye tid på kjøkkenet og lager en rekke godbiter som kan sprute på veggene og etterlate flekker som er vanskelige å fjerne, er det ikke så lurt å velge hvite fuger, da rengjøring og fornying av dem kan skape en del hodebry.

Det er også mulig å ha en bakvegg uten fuger på kjøkkenet ved å bestille en keramisk veggplate i ett stykke. Det skaper et helhetlig og harmonisk inntrykk, spesielt hvis man bestiller benkeplaten og veggplate i samme materiale – det vil definitivt fange øynene til gjestene.

Du kan også velge mellom forskjellige tykkelser – kanskje trenger du ikke den tykkeste platen til veggplate på kjøkkenet, og ved å velge en tynnere plate kan du spare en del penger og ikke minst plass, noe som er meget viktig på kjøkkenet.

Glass – et effektfullt utseende som imidlertid krever en del vedlikehold

kjøkken-bakvegg-glass

Kjøkkenpanelet i glass er en svært effektiv løsning og det finnes et stort utvalg. Man kan velge fotoglass eller farget glass, og i det siste er speil et iøynefallende valg som skaper et spesielt stilig inntrykk.

Det er imidlertid verdt å tenke nøye gjennom denne avgjørelsen fordi glass er bedre egnet for folk som enten ikke lager mat så ofte eller ikke har noe mot å tørke det ofte siden glass har en tendens til å bli skittent og vannflekker blir lett synlige.

Laminat passer godt også på veggen

kjøkken-bakveggen-laminat

Som på gulvet er laminat ikke et ukjent materiale på kjøkkenet og brukes ofte som bakvegg. Laminat er i seg selv et materiale som er lett å rengjøre og flekker er ikke så synlige. Det lønner seg imidlertid å velge laminat med omhu, for selv om det finnes veldig vakre og troverdige laminater, gir mange av dem også et ganske kunstig inntrykk.

Steintidløs og elegant

 

Dersom man velger en benkeplate i stein, er det en veldig god løsning å få også kjøkkenpanelet skjært ut av stein for å gi et enhetlig inntrykk. Steinen kan skjæres og monteres slik at skjøter forblir praktisk talt usynlige, og dermed skapes det en harmonisk og solid helhet mellom benkeplaten og kjøkkenpanelet.

Et godt valg er granitt som er et ekstremt slitesterkt, men luksuriøst materiale. Kvartsstein er også mye brukt på kjøkkenet. Til tross for at det er et kunstig materiale, ser det ut som naturstein og er ett av materialene lettest å rengøre på kjøkkenet.

Man bør imidlertid ikke glemme at steinoverflater er svært slitesterke av natur og er tiltenkt som et tidløst valg som vil vare i flere tiår. Så det er viktig å ta et gjennomtenkt valg som man ikke snart vil skifte ut.

Spørsmålene du skal stille deg selv når du velger en veggplate til kjøkkenet:

Hvilken farge kunne det dekorative kjøkkenpanelet være i?

En veldig stilig og tidløs løsning er når veggplate på kjøkkenet og kjøkkenbenken danner en helhet, men de som tør, kan gjerne ta en helt annen retning – slik at kjøkkenpanelet står i kontrast til benkeplaten eller omvendt. Tommelfingerregelen sier imidlertid at det ikke er så lurt å bruke for mange farger og mønstre, for det kan gi inntrykk av å være «rotete».

Hvor mye tid tilbringer du egentlig på kjøkkenet og hvor glad er du i å rydde?

Hvis du elsker å lage mat på kjøkkenet og du har en tendens til å sprute tomatsaus og olje på veggene under matlagingen, passer et slitesterkt materiale som er lettere å rengjøre sannsynligvis bedre for deg. Hvem vil bruke hele kvelden på å rydde etter matlaging?

Vil du helst ha et tidløst kjøkken eller foretrekker du å endre stilen ofte?

Det finnes folk som foretrekker at kjøkkenet deres er av høy kvalitet og vil vare i flere tiår, men det er også de som liker å pusse opp ofte og endre interiøret i hjemmet sitt. Hvis du gjerne vil ha en langvarig løsning, er det fornuftig å investere i en solid bakvegg som vil se ut som ny også etter flere år. Planlegger du derimot allerede neste kjøkkenoppussing i hodet ditt, er for eksempel billigere keramiske fliser et godt valg. Se på kjøkken inspirasjon!

Interessert i veggplate i stein på kjøkkenet?

Be om et tilbud

16.02.2022