Kjøkken benkeplate i granitt Black Pear

Vedlikehold av granittbenkeplater

Granitt er ett hundre prosent naturmateriale med unik farge og mønster. Mange steder i verden produseres det benkeplater av granitt som brytes fra jordskorpen, blir skåret i ønsket størrelse før kanter og overflater bearbeides. Benkeplater av granitt er slitesterke, varmebestandige og varer ved regelmessig og riktig pleie i flere tiår.

Daglig rengjøring

For rengjøring av granittbenkeplater anbefaler vi å bruke en fuktig klut (mikrofiber), varmt vann og om nødvendig også et nøytralt (pH 7), svakt alkalisk (pH 8-10) eller svakt surt (pH 4-6) rengjøringsmiddel. Det bør foretrekkes bruk av midler som er spesielt beregnet for bruk med naturstein, og svært sure eller blekende rengjøringsmidler bør unngås.

Steinoverflaten er også følsom for skurende materialer – mikroskader kan oppstå både ved bruk av stålsvamp og av tilfeldige sandkorn på kluten.

Forebygging og fjerning av flekker

Granittoverflaten bør beskyttes godt mot flekker, særlig forsiktig bør man være med benkeplater av lyse granittsorter. Unngå at kjemikalier og etsende midler havner på benkeplaten. Man bør også være oppmerksom på at riper forårsaket av metallgjenstander svært lett blir synlige på den slipte og læraktige overflaten.

Den enkleste måten å unngå flekker på benkeplaten er å fjerne smuss umiddelbart så det ikke får tørke eller bli absorbert i steinen. For rengjøring bør det holde med husholdningspapir, vann og vaskemiddel.

Jo lenger stoffet blir værende der etter at det ble skvettet eller sølt på granittoverflaten, desto større er sannsynligheten for at det oppstår en flekk som er vanskelig å fjerne. For fjerning av mer vanskelige flekker anbefaler vi bruk av spesielle midler for rengjøring av naturstein. Egnede rengjøringsmidler kan skaffes både fra Diapol og fra detaljistforretninger. Etter bruk av rengjøringsmiddelet anbefaler vi å vaske benkeplaten igjen med vann og vaskemiddel.

Forebygging av varmeskader og riper
Selv om granitt er relativt motstandsdyktig mot riper, anbefaler vi likevel å benytte skjærefjøler. Jevnlig arbeid uten bruk av skjærefjøl skader både skjæreredskapene og benkeplaten, fører til matting av glansen og øker sannsynligheten for flekkdannelse.

Selv om granitten har høy varmetoleranse, anbefaler vi likevel å bruke bordskånere for gryter og kar tatt direkte fra ovnen eller komfyren. Dette hindrer også for eksempel leirkar med grov bunn i å skade benkeoverflaten.

Langsiktig vedlikehold

Alle overflatene er behandlet med et spesielt impregneringsmiddel for å gi lang levetid. Dette hindrer at væsker absorberes i benkeplaten og minimerer dermed også eventuell flekkdannelse. Avhengig av bruksgrad og type granitt anbefaler vi fornyet behandling med impregneringsmiddel spesielt beregnet for naturstein med 1-2 års mellomrom. Granittbenkeplater med lys farge skal alltid behandles årlig, med mørkere farge hvert 1–2 år. Egnet rengjøringsmiddel kan skaffes både fra Diapol og fra detaljistforretninger.

17.05.2014